Kérdése van? Írjon nekünk!
contact us

Ha kérdés merült fel Önben kérjük írjon nekünk vagy hívjon a +36 70 709 8326-os számon!

Köszönjük! Üzenetét sikeresen elküldtük! 

Oops! Kérjük próbálja meg újra!

1
Jul

Rejtőzködő szépség a Balatonnál

I
July 1, 2020

Az írás eredetileg a turistamagazin.hu-n jelent meg (Szöveg: TÓTH JUDIT; Fotó:GULYÁS ATTILA) 2020. június 30.

Ahogy elérjük a fonyódi Vár-hegy oldalában futó Bartók Béla utat, az árnyasfák alatt egészen picinek tűnnek a villák, persze ha jobban megnézi az ember,rájön, hogy némelyik azért szép nagyra sikeredett, szállodának beillene. Az1894-ben alapított nyaralótelepet az erdővel borított hegy oldalábanalakították ki. A terület gróf Zichy Béla uradalmához tartozott, róla kapta anevét Bélatelep.

„Fonyódot az Isten is fürdőnek teremtette, nem csak fürdője, regényesvidéke a classzikus hegycsoportra igéző kilátással, de főleg azért, hogy amit aBalaton-part vidékeken csak Füreden találhatsz – árnyat itt meg van. Ott van ahegyi erdőség s ott van a Balaton-part nagy fenyvese minőt sehol sem találsz” – írja a Somogycímű vármegyei lap 1893-ban. És ez most, több mint 125 évvel később is épp ígyvan, ahogy a balatoni panoráma is ugyanolyan csodálatos ma is. A fák között aBadacsony és a környékbeli tanúhegyek néznek vissza a túlpartról.

Fürdőtelep születik

A Bélatelep története az 1860-as években indult a fonyódi tóparton, egészenpontosan a déli vasúttársaság 103. számú őrházától, amely Bélatelep alapításaelőtt az „ősfürdőzők” szobát béreltek. A Zichy-uradalom jószágigazgatója,Perlaky József gyakran járt ide nyaranta, elsősorban azért, hogy ellenőrizze,minden rendben megy-e az uradalomhoz tartozó fonyódi majorban. S ha már jött,hozta a családját és barátait is, és fürdőztek, kirándultak kicsit.

„A több évtizedig tartó szokás újabb és újabb vendégeket vonzott magához,mígnem az egyik barát, Szaplonczay Manó vármegyei tiszti főorvos agyábankipattant a zseniális gondolat: a fürdőzést, a kirándulást másokkal is meg kellismertetni, létre kell hozni egy nyaraló-telepet, amely kihasználja a helypáratlan adottságait: a balatoni fürdés, úszás egészségre gyakorolt jótékonyhatását, a Várhegy kristálytiszta, ózondús levegőjét, az ottani sétákat,kirándulásokat, valamint a hegyről látható gyönyörű kilátást”- írja Varga István aFonyódi gróf Zichy Béla-telep című könyvében.Bélatelep létrejöttével párhuzamosan kiépítették a strandot, fürdőházakkal,kabinokkal, sétautakat alakítottak ki a Vár-hegy erdejében, sőt már akkorkilátót is terveztek a hegy tetejére. 1928-ban vasútállomás is épültBélatelepen, falán egy 1944-ben állított tábla, amely a telep alapítóinak állítemléket.

Hírességek nyaralóhelye

Bélatelepen a jómódú elit képviselői, gyártulajdonosok, orvosok,politikusok, művészek építettek villát, vagy jártak ide rendszeresen nyaralni.A Törley családtól kezdve Bethlen István miniszterelnökön át Szinyei-MersePálig, jó néhány nagy név megfordult itt.

Az első épület, amibe belebotlunk, a hajdani Velics-villa, ahol két nyarattöltött Szinyei-Merse Pál. A festő 1916-17-ben bérelte ki a villát, amelybenkét év alatt összesen kilenc képet festett a Balatonról és Fonyódról. Avillában ma a Fonyódi múzeum működik, amely a Balaton állat- és növényvilágát,a tó természetvédelmét, kultúrtörténetét, Fonyód helytörténetét és néprajzátmutatja be.

Ahogy beérünk az árnyas villasor elejére, az első villában beszédbeelegyedünk a kertben üldögélő tulajdonossal. A svájci úr, aki magyarfeleségével vásárolta meg pár éve a szép kis villát, szívesen mesél nekünk.Tőle tudjuk meg, hogy a ház Szaploncay Manóé volt, akitől a Bélateleplétrehozásának ötlete származik. Somogy megye tisztifőorvosa, majd udvaritanácsos volt és a Balaton nagy szerelmese, s mint orvos is azt vallotta, hogya fürdés, az úszás, az erdei séta és a Vár-hegy levegője nagyon jót tesz aszervezetnek.

A nyaralótelep ötlete a terület tulajdonosának, gróf Zichy Bélának isnagyon megtetszett. Felparcellázták a hegyoldal egy részét, a 29 telketSzaploncay barátai, ismerősei vásárolták meg. 1894-ben az ő villája épült felelőször, és ez azok közé a házak közé tartozik, amely ma is ugyanolyan szép,mint több mint száz évvel ezelőtt. Szaplonczay Manó egyébként annyira szeretteaz általa alapított Bélatelepet, hogy kívánsága szerint itt, a Vár-hegyentemették el, és sírja a Balatonra néz.

A magyar Genf

Bélatelepre nyaranta gyakran látogattak magas rangú politikusok,államtitkárok, miniszterek, sőt Bethlen István miniszterelnök is. Ez a helyszépsége mellett elsősorban Ripka Ferencnek volt köszönhető, aki Budapestfőpolgármestere volt, és általában hozzá jöttek a magas rangú politikusoktárgyalni vagy csak úgy látogatóba.

1925-ben Frigyes Ágost, volt szász király és József Ferenc királyi hercegsínautón utaztak Fonyódra, ahol Ripka Ferenc látta őket vendégül. 1927-benAlbrecht főherceg másképp érkezett, úszva, Badacsonyból, ahonnan 3,5 óra alattért át Bélatelepre, ahol korábban egyébként többször nyaralt már.

Akkoriban a Színházi Élet nevű folyóirat egyenesen a „magyarGenfként” aposztrofálta Bélatelepet, és korabeli paparazzi fotók iskészültek az itt nyaraló hírességekről. „Fonyód-Béla-telepről majdnemel lehet mondani, hogy a magyar Genf. Vagy jobban mondva a nyári Genf. Idevonul tanácskozni Bethlen a minisztertársaival és bizalmasaival, itt fogadjaRipka a polgármesterkérdésben lihegve érkező futárokat, sőt, úgy látszik, hogymanapság már a főváros művészi életét érdeklő nagy események is itt dőlnek el.Legalább az a kép, amelyet a Színházi Élet fotográfusa Bélatelepen orvulkészített, egy a közelmúltban sokat emlegetett konzorcium döntőtanácskozásainak pillanatfölvételét mutatja.”

Operett a Balaton-parton

A fővárosi művészi élet képviselői közül, Huszka Jenő és Fedák Sári is soknyarat eltöltött itt. Hollósy Simon festőművész festőiskolája aVaszary-villában kapott helyet, amelynek tulajdonosa Vaszary János kaposváriügyvéd volt, aki Vaszary Kolos hercegprímással és Vaszary János festőművésszelállt rokonságban.

Huszka Jenő több mint négy évtizedig, 1905 és 1947 között töltötte itt anyarakat. Itt szerezte több híres operettjének, például a Lili bárónőnek vagy aMária főhadnagynak zenéjét. Huszkának jogi végzettsége volt, és zeneszerzőisikerei mellett a kultuszminisztériumban dolgozott fogalmazóként. Ebben azidőben szeretett bele főnöke, Lippich Elek lányába, akit 1906-ban feleségül isvett. A Lippich családnak volt itt nyaralója és Huszka is sok nyarat töltöttitt feleségével. Később barátságba kerültek a pezsgőgyáros Törley családdal,akik szintén kedvet kaptak a Balatonhoz, és ők is vásároltak villátBélatelepen. Huszka 1924-ben elvált Lippich Leonától, második feleségét ittismerte meg, egy zenés-táncos mulatságon a Sirály szállóban.

Az egyik leggazdagabb villatulajdonos Márffy Emil földbirtokos volt, akineknemcsak autója és motoros jachtja volt, de egy hidroplánja is. Ennekmegfelelően villája is kitűnt a sokaságból. Az 1898-ra elkészült nyaralójaközel egyholdas területen állt, méreteiről és stílusáról sokat elárul akorabeli sajtóidézet: „Ez már nem villa többé, hanem egy kis fejedelmipalota!” A háború után, ahogy a többi nagyobb villából, ebből isvállalati üdülő lett, majd újra magánkézbe került.

Az alapítás óta eltelt 126 év itt sem múlt el nyomtalanul. Vannak szépenfelújított épületek, de épp úgy látni magára hagyott, romos villákat is, ésolyanokat is, amelyeken a toldozás-foldozások mögött már csak nyomokban lehetfelfedezni az eredeti állapotot. S ha az összhatás vegyes is, talán a helyszelleme és a múltbéli történetek teszik, a bélatelepi villasor mégis egységes,színes képként marad meg az ember fejében.

Akit bővebben érdekel a bélatelepi villasor története, olvassa el VargaIstván: A fonyódi gróf. Zichy Béla-telep című könyvét, amit ide kattintva talál meg.

További bejegyzések
7
May
A kivitelezés gőzerővel halad!
I
May 7, 2020

A kivitelezés a jelen helyzetben is zavartalanul halad, és kollégáink gőzerővel dolgoznak azon, hogy a nyár végétől fokozatosan adhassuk át a lakásokat a Vevőinknek.

Tovább olvasom
21
Oct
Miért éri meg balatoni lakásba fektetni?
I
October 21, 2019

Egy ingatlan lehet meghitt családi fészek, a szürke hétköznapok elől menedéket nyújtó üdülő, vagy akár tökéletes befektetési lehetőség is. Értékállóságából adódóan mindenképp jó üzlet, kiváltképp egy olyan helyszínen, amely páratlan földrajzi adottságokkal rendelkezik.

Tovább olvasom
1
Oct
Minden, amit Fonyódról tudni érdemes
I
October 1, 2019

Fonyód különleges panorámája sokakat megbabonázott már. A Balaton déli partján fekvő település számos látnivalót tartogat az ideérkezőknek, ha pedig már erre járunk, érdemes a hely történelmével is közelebbről megismerkednünk. Fonyód több pontjáról is rendkívüli kilátás tárul elénk a Balatonra, így ezt semmiképp ne hagyjuk ki!

Tovább olvasom
Oldal tetejére
easy finder